Herdenkingsconcert Aafje Heynis met Clara de Vries, José Scholte en Peter den Ouden. Zondag 11 december 2016 15.00 uur, Dorpskerk, Torenlaan, Blaricum

aafje-heynis-ca-1960

Herdenkingsconcert Aafje Heynis

In de serie zondagmiddagconcerten in de Dorpskerk te Blaricum vindt op zondag 11 december 2016 een herdenkingsconcert plaats voor de vorig jaar overleden zangeres Aafje Heynis. Door een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds wordt voor dit concert geen toegang geheven en wordt u in de pauze een hapje en drankje aangeboden

Aafje Heynis heeft met haar warme alt en diep doorvoelde voordracht ontelbare mensen geroerd, in Nederland en ver daarbuiten. Zij zong vanuit haar ziel. Triomfen vierde zij in de jaren vijftig en zestig en maakte vele plaatopnames. Sinds 1983 verscheen zij niet meer in het openbaar en wijdde zich geheel aan het lesgeven.

Twee van haar leerlingen, de sopraan Clara de Vries en de alt José Scholte, zullen begeleid door pianist Peter den Ouden werken van Bach en Mendelssohn uitvoeren, composities die Aafje Heynis zeer aan het hart lagen. Van beide componisten speelt Peter den Ouden ook enige orgelsolo’s.

Clara de Vries deed eindexamen solozang aan het conservatorium in Zwolle. Daarna bekwaamde zij zich bij Aafje Heynis. Zij vervolgde haar studies o.a. met interpretatielessen voor de Duitse Liedkunst bij Prof. Paul von Schilhawsky aan het Mozarteum te Salzburg en aan het Internationaal Opera Centrum te Amsterdam In 1990 was Clara de Vries finaliste bij de Erna Spoorenberg Vocalisten Presentatie. Masterclasses volgde zij voor het lied met orkestbegeleiding aan het Internationaal Vocalisten Concours te ’s Hertogenbosch in 1993 bij Tom Krause, masterclasses die werden afgesloten met een feestelijk slotconcert met het Brabants Orkest o.l.v. Jan Stulen. Vanaf die tijd is Clara een veelgevraagd soliste bij oratoriumverenigingen. Inmiddels beschikt zij over een omvangrijk oratorium repertoire variërend van Bach tot Orff. Tournees maakte ze door Duitsland, Oostenrijk, Korea, Canada en Indonesië.

Met de alt José Scholte vormt Clara de Vries een succesvol duo. Zij zongen, gecoached door Aafje Heynis, in 2000 een speciaal duettenprogramma met werken van o.a. Brahms, Schumann en Dvorák.

Geïnspireerd door haar grootvader begon de alt José Scholte haar studie zang aan het Conservatorium in Groningen. Na het behalen van haar UM-diploma in 1991 besloot zij haar studie te vervolgen in Duitsland aan de ‘Hochschule für Musik Detmold’ alwaar zij zich, onder leiding van Prof. M.C.Vogel, specialiseerde in Opera. José vertolkte gastrollen in diverse opera’s en zong o.l.v. dirigenten als o.a. Giuliano Carella, Reinbert de Leeuw, Jos van Veldhoven, Hans Leenders en René Gullikers. Zij volgde masterclasses bij Evelyn Lear, Udo Reinemann, Hartmut Haenchen, John Shirley Quirk en had jarenlang les van Aafje Heijnis. Momenteel wordt ze gecoacht door Jard van Nes. Bij de ‘Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie’, die zich richt op veelbelovende jonge Oratorium zangers, bereikte zij in 1996 de finale. In de Oratorium wereld is zij nu een veelgevraagd soliste met op het repertoire werken van o.a. Bach, Brahms, Britten, Duruflé, Dvorak, Händel, Mozart, Rossini en Verdi. In 1998 werkte José mee aan het “Gergiev Festival Rotterdam” met een ensemble van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Als liedzangeres treedt José regelmatig op met haar vaste pianist Paolo Giacometti. Zij geeft ook veel kamermuziekconcerten met o.a. het ‘Reizend Muziek Gezelschap’ o.l.v. Christiaan Bor en het ‘Oude muziekensemble’ o.l.v. Kees Hulsman.

Peter den Ouden is als organist, pianist en koordirigent geen onbekende in de regio en is tevens initiator van deze serie concerten in de Dorpskerk.