Kerkcafé op donderdag 11 februari 2016 om 20.00 uur in de Dorpskerk aan de Torenlaan 16 in Blaricum

joop van Velzen-
Joop van Velzen

Muziekhistoricus Joop van Velzen: Passies, bekende evangelisten, onbekende componisten.

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is de tijd en het leven alsmaar jachtiger geworden. Merkwaardig genoeg is juist de aandacht voor passiemuziek toegenomen. De gelegenheid nemen om zich te concentreren op muzikale zettingen van het lijden en sterven van Jezus Christus is alleen nog maar groeiend. Het bewijs er voor: in geen enkele ander land zijn er zoveel uitvoeringen van de passiemuziek van Johann Sebastian Bach als in Nederland. Het aantal passies dat geschreven is, vooral in de barok, is niet te overzien. Georg Philipp Telemann alleen al schreef van 1722 tot 1767 ieder jaar een nieuwe passie, hetgeen hem een totaal van 46 stuks opleverde. Daarboven op kan men nog een aantal oratorio’s tellen die gerust voor een passie kunnen doorgaan.

In zijn presentatie zal muziekhistoricus Joop van Velzen van ‘Music in Life’ uit Laren uitgebreid ingaan op verschillende op muziek gezette passies van de vier evangelisten Mattheus, Johannes, Lukas en Markus. Met vele beeld- en geluidfragmenten zal hij delen van werken presenteren en toelichten van componisten, chronologisch verdeeld over 7 eeuwen: van Jacob Obrecht, via Johann Sebastian Bach en tijdgenoten, via Krzysztof Penderecki en Wolfgang Rihm, onze eigen Antoine Oomen tot aan Arvo Pärt, de Chinese componist Tan Dun en de Russisch-orthodoxe theoloog en componist Hilarion Alfejev, om er slechts enkele te noemen!

Joop van Velzen (1951) is aan de universiteiten van Utrecht en Vancouver (Canada) academisch opgeleid als bioloog/botanicus en is reeds vanaf zijn 8e jaar geïnteresseerd in en een groot liefhebber van de klassieke muziek. Naast paukenist bij een studentenorkest en drummer in enkele muziekensembles, heeft hij jarenlange ervaring als trainer/coach in het bedrijfsleven in binnen en buitenland. Joop is de auteur van de vierdelige biografie over de muzikale vriendschap tussen Clara Schumann en Johannes Brahms. Daarnaast schrijft hij over talrijke onderwerpen uit de klassieke muziek en werkt hij momenteel aan biografieën over Anton Bruckner en Hugo Wolf.

De avond wordt gehouden in de Dorpskerk in Blaricum en begint om 20.00 uur precies. Vanaf 19.45 uur zijn koffie en thee beschikbaar. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld via de website www.pgblaricum.nl ; daar kunnen ook de meeste inleidingen die in de afgelopen jaren zijn gehouden, worden beluisterd.