Kerkcafé op donderdag 8 oktober 2015 om 20.00 uur in de Dorpskerk aan de Torenlaan 16 in Blaricum.

Ruard Ganzevoort
Ruard Ganzevoort

Theoloog Ruard Ganzevoort: Spelen met heilig vuur.

In onze veelkleurige wereld speelt religie een ingewikkelde rol. Soms verrijkend en inspirerend, soms problematisch. Sommigen dachten dat die rol uitgespeeld was door de secularisatie, maar ook daarna blijken religie en spiritualiteit springlevend. Wat vooral verdwenen is, is de sturende en richtinggevende kracht van de religieuze instituten. Steeds meer ligt de vraag levensgroot op tafel hoe de wijsheid die belichaamd is in de oude religieuze taal verstaan kan worden in een wereld die die taal niet meer spreekt..

Wie zijn vandaag de beheerders van het ‘spirituele kapitaal’? Wie bepaalt vandaag de dag wat ‘goede’ religie is en wat niet? Is die vraag überhaupt te beantwoorden? Kunnen we de vele religieuze en religie-achtige uitingen in onze moderne samenleving en populaire cultuur verstaan? In deze lezing verkent Ruard Ganzevoort het hedendaagse ‘spelen met heilig vuur’.

Ruard Ganzevoort is hoogleraar praktische theologie aan de VU en lid van de Eerste Kamer. www.ruardganzevoort.nl

De avond wordt gehouden in de Dorpskerk in Blaricum en begint om 20.00 uur precies. Vanaf 19.45 uur zijn koffie en thee beschikbaar. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld via de website www.pgblaricum.nl ; daar kunnen ook de meeste inleidingen die in de afgelopen jaren zijn gehouden, worden beluisterd.